Wat is hepatitis C?

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Het woord is afgeleid van de Griekse woorden ‘hepar’ (lever) en ‘itis’ (ontsteking). Er zijn verschillende soorten hepatitis, omdat een ontsteking van de lever verschillende oorzaken kan hebben.

Hepatitis C is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Bij hepatitis C gaat het om een ander virus dan bij hepatitis A en B. Het zijn alle drie leverontstekingen die veroorzaakt worden door infectie met een virus. Ze worden daarom ook wel virale hepatitis genoemd.

Leverontsteking
Hepatitis C is een ernstige vorm van leverontsteking. Hepatitis C wordt in de meeste gevallen chronisch: ongeveer 80% van de mensen die besmet raken, krijgen een chronische leverontsteking. Dit kan ernstige klachten veroorzaken. Bij ongeveer 25% van de mensen met chronische hepatitis C ontstaat na 5-10 jaar levercirrose. Levercirrose is een ernstige leverziekte, waarbij gezond weefsel vervangen wordt door littekenweefsel. Bij de helft van deze patiënten ontstaat na 10 jaar leverkanker, als gevolg van de levercirrose. Informatie over levercirrose en kanker in de lever vindt u elders op deze website.

Virus
Hepatitis C kan ernstige klachten veroorzaken. Iemand kan echter ook besmet zijn zonder het te merken. In beide gevallen bent u besmettelijk voor andere mensen. Het kan zo’n 10-20 jaar duren voordat iemand die besmet is duidelijke klachten krijgt.
Het hepatitis C virus is pas in 1989 ontdekt. Het komt daardoor overal ter wereld voor. In Nederland wordt bloed voor bloedtransfusies bijvoorbeeld pas sinds 1991 onderzocht op hepatitis C.

Hepatitis C is een virus. We maken antistoffen aan tegen dit virus, zodra het ons lichaam binnenkomt. De antistoffen die gemaakt worden zijn geen beschermende antistoffen. Ze vertellen ons alleen of het lichaam in contact is geweest met het virus. Mensen kunnen, nadat ze "genezen" zijn alsnog nog een keer geïnfecteerd raken. Helaas is inenten tegen deze vorm van leverontsteking niet mogelijk.

 

Mogelijke oorzaak hepatitis C

Hepatitis C wordt overgedragen via bloedbloedcontact.

De meest voorkomende manieren van besmetting van hepatitis C zijn:

 • Via gebruikte injectienaalden
  Bijvoorbeeld door het spuiten van drugs. In westerse landen worden door artsen alleen steriele naalden gebruikt. In niet-westerse landen is dat helaas nog niet altijd zo.
 • Via scheermesjes
  Door scheermesjes van huisgenoten te gebruiken die besmet zijn, kunt u het virus al oplopen. Ook via scheermesjes of scheerapparatuur bij de kapper kan het virus overgedragen worden. Wees met name voorzichtig bij kappers in niet-westerse landen.
 • Door gezamenlijk gebruik van tandenborstels.
 • Via naalden die gebruikt worden bij acupunctuur.
 • Bij het zetten van een tatoeage of piercing
  Ook hier loopt u met name risico in landen waar de hygiënische omstandigheden en eisen minder goed zijn.
 • Via bloedtransfusie
  In Nederland is dit vanaf 1991 uitgesloten. Sindsdien wordt het bloed gecontroleerd wordt op hepatitis C. In niet-westerse landen is dit nog niet altijd zo.

Hepatitis C kan ook via seksueel contact overgedragen worden, maar dat is zeldzaam. Het virus wordt niet overgedragen via sperma of vaginaal vocht, zoals hepatitis B. Hepatitis C kan wel overgedragen worden via kleine wondjes op de geslachtdelen, in de mond of bij de anus. Ook bij seksueel contact tijdens de menstruatie is er een (gering) besmettingsgevaar.

Klachten en symptomen bij hepatitis C

De meeste mensen die besmet zijn, merken lange tijd weinig of niets van de besmetting. Klachten die kunnen ontstaan zijn:

 • Ernstige vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Gewrichtsklachten
 • Vage buikklachten
 • Algehele malaise, niet fit gevoel

In een later stadium ontstaan vaak geelzucht, jeuk en pijn in de bovenbuik. Geelzucht is het geel zien van de huid en het oogwit, soms in combinatie met een donkergekleurde urine en een ontkleurde ontlasting. Als u last heeft van deze klachten, is er een kans dat er sprake is van levercirrose. Levercirrose is verbindweefseling van de lever. Gezond weefsel van de lever wordt omgezet in littekenweefsel. Levercirrose is een ernstige aandoening. Soms is een levertransplantatie noodzakelijk. Uitgebreide informatie over levercirrose en levertransplantatie vindt u elders op deze website.

Hoe wordt de diagnose hepatitis C gesteld?

Hepatitis C kan vastgesteld worden door middel van bloedonderzoek. De huisarts kan bloedonderzoek doen naar het virus dat hepatitis C veroorzaakt. Door middel van bloedonderzoek kunnen ook de leverfuncties onderzocht worden. Deze leverfuncties geven een beeld van het functioneren van de lever. Bij een leverontsteking kunnen verschillende leverwaardes verhoogd zijn. Meer informatie over deze leverwaardes en het bloedonderzoek vindt u elders op deze website bij leverfunctie-onderzoek.
 
Als u chronische hepatitis C heeft, is regelmatig onderzoek naar de leverfuncties raadzaam. Soms in combinatie met een echo of een punctie van de lever. Een echo is een beeldvormend onderzoek met behulp van geluidsgolven. De arts krijgt een beeld van de uitgebreidheid van de ontsteking. Ook levercirrose is meestal goed te zien op een echo. Soms is een leverpunctie noodzakelijk om te achterhalen hoe het met de lever gesteld is. Tijdens een punctie gaat de arts met een holle naald via uw buikwand in uw lever. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Via de holle naald wordt wat weefsel opgezogen. Dit wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht. 

Behandeling van hepatitis C

Acute hepatitis C kan vanzelf genezen. Hepatitis C wordt echter meestal chronisch. Een chronische hepatitis C moet behandeld worden met medicijnen. Soms kan de specialist besluiten af te wachten met behandeling. Dit gebeurt alleen wanneer er geen actieve leverontsteking te zien is
 
Complexe behandeling
De behandeling van hepatitis C is complex en verschillend per persoon. De specialist bepaalt de behandeling op basis van de leverfuncties, het type virus, de klachten en persoonlijke factoren. Het is belangrijk dat u onder controle bent bij een specialist die ervaring heeft met chronische hepatitis C.

Standaard behandeling van hepatitis C
De standaardbehandeling van hepatitis C bestaat op dit moment uit een combinatie van verschillende medicijnen:

 • Medicijnen die het eigen afweersysteem stimuleren en de virusdeling afremmen
  Het hepatitis C virus wordt zo onderdrukt. Deze medicijnen worden via injecties toegediend. Een nadeel is dat ze vaak vervelende bijwerkingen hebben.
 • Antivirale medicijnen in de vorm van tabletten of capsules.

Behandeling afhankelijk van het type hepatitis C virus

Het succes van de behandeling is onder andere afhankelijk van het type virus. Er zijn verschillende typen hepatitis C virussen. Deze worden genotypen genoemd. Bij sommige genotypen is de kans dat de ziekte geneest na (langdurige) behandeling met medicijnen heel hoog. Bij andere genotypen is de genezingskans veel lager. Soms is een levertransplantatie noodzakelijk, als de levercirrose toe blijft nemen. Informatie over levertransplantatie vindt u elders op deze website.

Bron: Maag Lever Darm Stichting